Dienstverlening

Wie is de diëtist – voedingskundige?

De diëtiste is dé specialist als het over (klinische) voeding gaat. Zij heeft een diploma van bachelor in de voedings- en dieetkunde hetgeen haar in staat stelt wetenschappelijk onderbouwde informatie en advies te geven omtrent voeding(s-) en gezondheid(sproblemen), op maat van de cliënt/patiënt.

De diëtist kan U ondersteunen en begeleiden bij het aanpassen van uw voedings- en leefgewoonten. Zij/hij wil graag een antwoord geven op al Uw vragen omtrent product- en etiketinformatie, voedingsclaims, het samenstellen van een voedingspatroon, aangepast aan uw situatie, het uitwerken van recepten.., enz.

De diëtist is al lang niet meer de persoon die u voedingsmiddelen verbiedt, integendeel, zij/hij leert u op een aangename manier gezonde voedings- en leefgewoonten aan.

Wanneer raadpleegt U de diëtist?

Niet alleen voor advies over gezonde voeding, maar ook indien U (preventief) dieetadvies nodig hebt, omwille van een ziekte of aandoening, is de diëtist de zorgverstrekker bij wie U betrouwbare raadgevingen kan verwachten.

In tegenstelling tot het ontvangen van advies omtrent gezonde voeding, is voor raadgevingen over dieetvoeding (omwille van ziekte) een verwijsbrief van Uw huisarts of specialist noodzakelijk. Dit is bij wet bepaald (KB78). Een analyse van Uw recentste bloedresultaten is wenselijk, maar niet verplicht. Het voordeel van een verwijzing is dat Uw diëtist Uw huisarts mee op de hoogte kan houden van de besproken therapie.

De diëtiste geeft voedingsadvies voor alle leeftijdsgroepen - van baby's tot bejaarden.

De diëtist geeft voedingsadvies bij o.a.:

Gezonde, evenwichtige voeding
Alternatieve voedingswijzen (vegetarisme, veganisme...
Zwangerschap en borstvoeding
Sportbeoefening
Daarbuiten adviseert en begeleidt de gediplomeerde diëtist patiënten met bepaalde ziekten, aandoeningen en/of therapieën:

Gewichtsproblemen: overgewicht en obesitas,
diabetes type 1 en 2 en bij gestoorde bloedsuikerwaarden,
(risico op) ondervoeding met eventuele bijvoeding en/of sondevoeding
dyslipidemie: hoge cholesterol en/of triglyceriden
hart- en vaatziekten,
spijsverteringsstoornissen,
voor en na chirurgische ingrepen,
kanker,
eet- en slikstoornissen
nierfunctiestoornissen
voedselallergieën en –intoleranties,
metabole aandoeningen …
Informeer U bij Uw behandelende arts of diëtiste.

Na een ziekenhuisopname kan U zich tevens wenden tot de diëtist. Op die manier bent U verzekerd van een optimaal herstel.

Hoe gaat de diëtist tewerk?

Wanneer U Uw telefonische afspraak maakt bij de diëtist kan hij/zij U vragen reeds enkele dagen Uw voedingsinname te noteren. Zoniet, zal zij Uw huidige leef- en eetgewoonten bevragen tijdens de eerste consultatie. Aan de hand hiervan zal een individueel aangepast voeding- of dieetplan worden opgesteld, rekening houdend met Uw persoonlijke situatie en wensen. Meestal ontvangt U een overzichtelijke documentatie waarin de voedingsmiddelen worden vermeld die U bij voorkeur kunt gebruiken.

Tijdens de daaropvolgende contacten begeleidt de diëtist U verder bij het opvolgen van Uw gewicht, voeding- en leefgewoonten. Hierbij kan zij U praktische tips en adviezen geven (recepten, tips bij restaurantbezoek en gelegenheden, vakanties en feestdagen, enz.).

U kan dus verzekerd zijn van een allesomvattende aanpak.

Informeer bij Uw diëtiste over het te verwachten verloop van de begeleiding.

Wat kan een diëtist daarnaast nog doen?
De diëtist is eveneens bekwaam om volgende taken op zich te nemen:

het geven van voedingsvoorlichting;
het afnemen van voedingsenquêtes;
het informeren van de media
het uitoefenen van een functie in de landbouw- en voedingsindustrie;
het ontwerpen van aangepaste menu's;
het ontwikkelen van nieuwe voeding- en dieetproducten;
het organiseren van een grootkeuken, waaronder het beheer van de stock, hygiënenormen, …;
het analyseren van voedingsmiddelen in laboratoria;

Zij/hij kan tewerkgesteld zijn in tal van sectoren:

ziekenhuizen,
woon- en zorgcentra,
dienstverleningscentra,
in de gezondheidsvoorlichting en –opvoeding,
in de privé-praktijk,
in het kader van voedselveiligheid: bewaking,
van hygiëne en kwaliteit van voedsel,
eetwareninspectie in de voedingsnijverheid,
kwaliteitscontrole en –advies,
in grootkeukens en in cateringbedrijven,
in het onderwijs.

Tot slot nog dit

Het beroep van diëtist is sinds 1997 wettelijk erkend (KB van 19 februari 1997,zie ook KB 78 betreffende de uitoefening van de gezondheidsberoepen). De kwalificatievereisten en een lijst van technische prestaties en handelingen waarmee de diëtist door een arts kan worden belast, zijn daarin vastgelegd.